Skip to main content

Investovat do akcií, ETF a jiných finančních instrumentů je výhoda. Jen ji nemají všude na světě. Údajně kolem 2 miliard lidí nemá přístup k bankovním službám, které známe u nás. Nemohou tedy vydělávat na globálním trhu a utrácet výnosy ve své zemi. Buďme rádi kde žijeme, protože můžeme být součástí globální evoluce a být malí akcionáři nejúspěšnějších firem.

Článek jsem aktualizoval na rok 2024. Možná se to jeví složitě něco nakoupit, ale ten proces je na tom ten nejjednodušší. Spíše je vezme čas nastudovat ty pojmy kolem a udělat si analýzu co nakoupit. Případně vybrat svého mentora.

Hodně ve zkratce pár pojmů o kterých tu bude řeč

Historie obchodování?

První akciová společnost vznikla v Nizozemsku v roce 1602. V roce 1631 pak v tehdejším finančním centru Evropy (Amsterdamu), vznikla burza cenných papíru, kde mohl obchod jen vzkvétat. Nyní zde sídlí jeden z hlavních a oblíbených evropských brokerů Degiro.

Co je IPO (Initial Public Offering)?

Když firma vstupuje na burzu úplně poprvé, tak akcie emituje, tento proces se nazývá IPO (Initial Public Offering), česky úplně první veřejná nabídka akcií. Hlavním důvodem by mělo být (nedluhové) financování a získání prostředků přímo z prodeje akcií. Ovšem IPO není pro firmu pouze zdrojem financí, hraje roli i prestiž a vyšší důvěryhodnost.

Co je CFD: finanční derivát?

CFD způsobilo velkou revoluci ve světě obchodování. Drobným obchodníkům, jako je většina populace, byl najednou zpřístupněn trh, na kterém do té doby obchodovaly jen velké společnosti. Tento finanční derivát odstranil mnohé podmínky. Navíc začal nabízet možnost spekulací na pokles ceny, nebo možnost kupovat jen část akcie. Pojem derivát pochází z anglického slova „derive“, tedy odvodit. Mohu napsat, že finanční derivát je odvozenina od jiného instrumentu, lépe řečeno odvozeninou od vybraného podkladového aktiva (zlato, ropa, atd.)

ETF (Exchange-Traded Funds)

ETF jsou moderní investiční nástroje, které se v poslední době těší rostoucí oblibě investorů. Lze jej přeložit jako „burzovně obchodované fondy“. Jedná se o fond, který na rozdíl od klasických otevřených podílových fondů vydal své akcie, se kterými se obchoduje na burzách jako s běžnými akciemi. Často se používá i výraz „indexové akcie“. Mnohé z ETF jsou levné, mají nízké poplatky za správu a mohou být i efektivní daňově. Některé ETF vlastní dividendy reinvestují.

Mám závazky, jaké jsou rizika?

Důležité je, že akcie vlastníka k ničemu nezavazuje. Akcionáři neručí za závazky společnosti, takže nemohou tedy nikdy ztratit více než do akcií investovali. Také je tam velký potenciál pro zhodnocení, pokud investujete dlouhodobě a volíte rozumně. Stále jde o konzervativní a bezpečný způsob investování, třeba oproti kryptoměnám.

Dividendový výnos neboli Dividend yield

Dividendový výnos je důležitý údaj. Je klíčový a jeho výpočet je snadný, proto se často používá. Je to procentuální poměr výše dividendy k ceně akcie. Můžete si porovnat výnos jedné akcie s výnosy dalších titulů. Nejčastěji se pohybuje okolo 1–8 %. Dividendový výnos (%) = dividenda / cena akcie x 100 (%)

P/E poměr

Je možná svatý grál všech ukazatelů. P/E je zkratka anglického Price to Earning. Jde tedy o poměr ceny a zisku. Bavíme se o hodnotách na jednu akcii. Jde jednoduše říci, že jde o návratnost investice v letech. Jaký násobek čistého zisku na akcii (E) jste jako investor ochoten zaplatit za jeden kus akcie.

Výplatní poměr (Payout Ratio)

Vyjadřuje jaký podíl zisku firma vyplácí akcionářům. Neexistuje žádný běžný standard a obvyklá výše závisí zejména na sektoru v němž firma hospodaří. Varujícím znamením bývá dlouhodobá výplata více jak 90%. Dividenda pak může být v následujících letech zkrácena. Často ale tento poměr stoupá díky účetním odpisům po velké investici.

Tříletý časový test

Příjmy z prodeje cenných papírů jsou od daně osvobozené i v případě, když doba mezi nákupem a prodejem stejných cenných papírů dosáhla minimálně tři roky. Říká se tomu časový test. Nikdo neříká, že ho do budoucna nezruší.

Tři roky (36 měsíců) se počítají pro každý jednotlivý nákup nebo prodej samostatně. Když nakupujete a prodáváte postupně, platí pravidlo zvané FIFO z anglického „first in, first out“, česky „první dovnitř, první ven“. Jinými slovy: nejdřív vždycky prodávej to, co jsi nejdřív nakoupil.

Investovat do akcií jako cesta do důchodu

Určitě vás napadla myšlenka, jak by to bylo krásné vědět, že se vám někde dále zhodnocují těžce vydělané finanční prostředky? Jedna z cest vede přes pravidelný nákup akcií a průběžné dokupování DCA (Dollar Cost Averaging). Fintech aplikace typu Robihood a Revolut z investování udělali velmi dostupnou záležitost pro každého na pár kliků.

Než se podíváme dále, tak dění na finančních trzích můžeš sledovat zdarma na Finviz.com, TradingView, nebo Českém Finex. Pokud chceš vědět, kam investují velký hráči, jako W. Buffett? Běž na Gurufocus.com. To jsou velmi pomocné služby, které hlavně využívám pro analýzy a vizualizace na trzích.

Moje mantra:Vždy mít navíc ready FIAT hlavně USD, nebo EUR u brokera na dokup, ať pravidelný nebo až přijde korekce na trhu. Takový základ je Berkshire Hathaway (BRK-B), FAANG, nebo Vanguard ETF. Ideál 5+ let na to nešahat. Vlastnit krypto, nemovitost v lokalitě, co znám.

Dlouhodobě perspektivní scénář

Hlavní motivací v ostrém světě plném útočných investorů vyhrává praktikování ověřené strategie co nejlevněji nakoupit a do budoucna se ziskem prodat. Jen si ohlídejte, ať prodáte po rozhodném dni (vyplácení dividend), výnos by tak patřil novému investorovi, který od vás odkoupil. Také zvážit, jestli chcete držet akcie alespoň tři roky kvůli časovému testu.

Aktuální trendy poukazují na návrat ke stabilním produktům a firmám. Velcí investoři upouštějí od rychle rostoucích segmentů, technologických firem a aktuálně své finanční prostředky vkládají do dividendových titulů s neochvějnou pozicí.

investovat do akcií

Propady můžeme vidět na indexu S&P 500 a Nasdaq 100. Na tyto akciové indexy můžete držet i ETF, kdy investor nedrží jednotlivé akcie, ale celý koš akcií. Pokles ceny jednoho titulu tak pro vás nebude mít tak zničující důsledky. Osobně ten výprodej v roce 2022, možná vstup do krátkodobé recese, jsem bral jakou velkou příležitost k nákupům. Nikdo nevíme jestli se index S&P 500 nepodívá letos na hodnoty ještě 3000-3500 , jak tweetuje i investor Jan Bárta.

Nejzajímavější akcie

Tuzemský trh se samozřejmě nemůže srovnávat s tím zahraničním, přes to v něm nalezneme zajímavé možnosti, kam své finance investovat. Třeba akcionáři Pilulky, ČEZu, Kofoly mají velmi zajímavé výnosy. Oblibou jsou i tzv. akcie FAANG – Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google. Podívejme se blíže.

investovat do akcií

Nejoblíbenější světové dividendové akcie

Dividenda přinášejí svým majitelům pravidelný výnos, tedy za předpokladu, že obchodujete se správně zvolenou společností. Označují výnos vyplácený akciovkou v rozhodný den do rukou akcionáře. Tento den se určuje na valné hromadě a přichází jednou do roka. 

Rozhodující je také například původ dividendy. Zda je vyplácena akcionářům ze současných zisků nebo z finančních rezerv společnosti. To je důležité pro dlouhodobý úspěch vaší dividendové strategie, protože pouze zdravé společnosti, které pravidelně generují zisk a vyplácejí dividendy, mohou v dlouhodobém horizontu přežít bez jakýchkoli snížení nebo zrušení dividend.

Dividendové akcie vyplácejí část svého zisku, což může lákat více investorů, ale také tím firma přichází o část cashflow (pro následné investice), čímž se může lišit ohodnocení akcií. Jako dividendoví aristokraté se nazývají společnosti, které vyplácejí a navyšují dividendy nepřetržitě po dobu 25 let+. Dividendoví králové pak po dobu 50+ let. Abyste inkasovali dividendu, musíte nakoupit přímo danou akcii (tedy nikoliv CFD či jiný derivát). Což třeba broker Degiro zajistí.

Apple, Walmart, Exxon Mobil, Johnson & Johnson, Coca Cola, BP, Shell, Vodafone, nebo McDonald’s – to je krátký výčet oblíbených dividendových akcií. Pojďme se na tři podívat více.

APPLE (AAPL)

Akcie Applu již přes 40 let představují jistotu dobré investice. Pokud byste si koupili akcie za 1000 dolarů při uvedení společnosti na burzu před 40 lety, měli byste dnes v kapse kolem milionu amerických dolaru. Apple má kolem 700 milionů uživatelů. Jen mezi těmito uživateli je kolem 1,8 miliardy aktivních Apple zařízení (iPhone, iPad, iPod, Mac a další).

Apple nevyplácí nijak velkou dividendu, čtvrtletní dividenda představuje nyní 0,23 dolarů na akcii, což představuje roční výnos okolo 0,5 %. Kouzlo Applu je však někde jinde. Apple má obrovskou finanční rezervu 51 miliard dolarů v hotovosti. Tyto peníze nepoužívá na výplatu dividend, ale na odkup svých vlastních akcií. Tím pádem se kurz Applu v následujících letech výrazně nepropadne. Sám BRK drží v portfoliu kolem 47 % právě AAPL, i přesto kupuji akcie i samostatně. Miluji jeho produkty a služby a věřím, že tu bude i další desítky let.

McDonald’s (MCD)

Oblíbený řetězec fastfoodů McDonald’s se řadí mezi jedny z dalších známých dividendových titulů, které nezklamou snad za žádné situace. Společnost si poradila i s pandemií koronaviru, která restaurační průmysl zasáhla ze všech nejvíce. Sám do McDonalda nechodím, ale tím, že akcie drží v portfoliu i BRK, tak z něho profituji také.

Investovat do akcií bez dividend

Berkshire Hathaway (BRK)

Berkshire Hathaway Inc. je konglomerát vedený legendárním americkým investorem Warrenem Buffettem. Sídlo společnosti se nachází v Omaze v americkém státě Nebraska. V současnosti spadá pod křídla Berkshire Hathaway více než 90 firem. Společnost nevyplácí dividendy, ale reinvestuje kapitál do nových projektů a akvizic.

Již téměř legendárním se stal Buffetta pravidelný zhruba 20% výnos, který se stal jakýmsi celosvětovým investičním měřítkem a který akciím Berkshire Hathaway zaručuje stabilní růst. Investoři, kteří mají zájem o koupi W. Buffettovy Berkshire Hathaway mají dvě možnosti: akcie třídy A (BRK-A), aktuální cena jedné akcie 459k$ akcie třídy B (BRK-B) s cenou 306$. Oba typy akcií poskytují přístup k tomuto slavnému konglomerátu, ale jsou mezi nimi velké rozdíly, nejen v ceně. Považuji akcie BRK-B za moje nejoblíbenější ze všech a dlouhodobě je přikupuji.

Facebook, nyní META (FB)

Facebook rostl a už v roce 2012 vstoupil na burzu. Facebook ve svém IPO upisoval akcie za 38 dolarů a začátky měl skutečně těžké. Facebook se zatím vždy případný zisk rozhodl reinvestovat zpět a ještě nikdy žádné dividendy nevyplatil. Je to však obvyklý postup firem, které se snaží růst a zaujímat větší postavení na trhu,

Facebook je a ještě dlouho bude největší sociální sítí na světě. Je velmi zajímavou alternativou jiným společnostem v IT odvětví. Nyní Meta group vlastní 91 společností, včetně Messengeru, Instagramu, WhatsAppu, Oculus a dalších. Asi nemusím říkat, že nejsem jenom uživatel, ale i jejich vášnivý akcionář. Přece jen díky těmto sociálním sítím jsem mohl začít podnikat a vydělaly mi nemalé peníze. Aktuální propad akcií, i přes odliv uživatelů z Facebooku vidím spíše příležitost k růstu.

Amazon (AMZN)

Amazon je jednou z největších firem světa, jejíž tržní hodnota (market capitalization) přesahuje jeden bilion, tedy jeden tisíc miliard, dolarů. Akcie Amazonu patří mezi jedny z nejoblíbenějších a to možná i proto, že v posledních zhruba 10 letech přinesly mimořádné zhodnocení (cca 2 400 %). A nejspíš má ještě mnoho před sebou. Obchodní strategií Amazonu dosud vždy bylo nevyplácet žádné dividendy. Téměř celý zisk totiž firma reinvestuje, a proto také neustále roste.

Za úspěchem Amazonu stojí především jeden muž a to ambiciózní vizionář Jeff Bezos. Zakladatel, CEO a největší akcionář (drží 12.7% podíl) nyní druhý nejbohatší člověk planety.

Alibaba (BABA)

Alibaba je čínská akciová společnost podnikající v oboru internetového obchodování, maloobchodu a IT. Společnost tak v podstatě napodobuje a kombinuje obchodní model amerického Amazonu a eBaye. Dokonce množství online prodejů a zisků od roku 2015 převýšilo i ty od Amazonu a eBaye dohromady.

Jack Ma založil Alibabu roku 1999. Pro úspěch tohoto byznysu bylo důležité prvotní zafinancování projektu ze strany americké Goldman Sachs a japonské SoftBank. V roce 2014 se společnost proslavila nejúspěšnějším IPO v historii. Výhodou Alibaby je přirozeně obrovský miliardový čínský trh. Dceřinná firma je i AliExpress.com: online B2C (business to customer) obchodní platforma.

Vůbec celý čínský trh má za sebou masivní cenový odraz. Impuls přišel v podobě oznámení Čínské lidové republiky, že bude podporovat svá IPO v zahraničí. Ceny přepravy kontejnerů z Číny vzrostly o více než 220 %, spotřebitelé se bojí inflace. Přesto je to můj horký kandidát z Čínského trhu, dokonce oblíbenější než právě Amazon, tak uvidíme.

Tesla (TSLA)

Tesla je americká společnost známá produkcí moderních elektromobilů. Jde o jednoho z lídrů na poli „ekologicky“ šetrných technologií. Kromě elektroaut se specializuje Tesla také na průmyslovou výrobu baterií a solárních panelů. Stojí za ní světoznámý vizionář, MEME tweetař a aktuálně nejbohatší člověk planety Elon Musk.

Tesla nikdy nevyplatila dividendy svým akcionářům. Nejen, že nevykázala zisk, ale i na svých webových stránkách informují, že v blízké budoucnosti ani žádné vyplácení dividend neočekává. Případný zisk bude reinvestován do vývoje a výroby. Malou část portfolia mám v Tesle, ale nijak zásadní. Spíše budu sledovat další vývoj, nový automobil Cybertruck, nebo Muska další společnost SpaceX.

Rada pro začínající investory

Vložit své peníze do akcií není vůbec těžké, mnohem složitější je správné načasování. Nakoupit akcie známých společností dokáže opravdu každý.

Pokud si chceš  jen vyzkoušet první nákup hlavních akciových titulů je cesta i přes digitální banku Revolut. Tu ale nedoporučuji dlouhodobě a lidem, kteří myslí investování vážně. Nejdůležitější je mít na vědomí, že konečným držitelem akcií je stále společnost Revolut. Akcie nedržíte vy jako subjekt. Doporučuji investovat do akcií skutečných, ne pouze do CFD.

Myslíš obchodování, nebo nákup akcií vážně, chceš český support? Rozhodně bych zvolil bych Evropského brokera Degiro. Získáš i transakční poukaz v hodnotě 100 € na pokrytí transakčních nákladů v prvních měsících. Má přes 2 miliony klientů. 0% provize a jen 0,5 euro manipulační poplatek za obchod. Pokročilejší a větší hráči s vyšším kapitálem mají nejspíš otevřený účet na interactivebrokers.com.

Tip: Podcast Jak investovat, který vede Lenka mohu doporučit.

Investovat do akcií přes brokera Degiro není to nic složitého:

  1. Nejdříve si vyberete prostředníka (brokera), přes kterého akcie nakoupíte, třeba pro hodně lidí oblíbené Degiro.
  2. Založíte si u brokera účet (online během několika minut).
  3. Ověříte, že jste skutečně vy majitelem účtu. Dle zákonů se musíte prokázat občanským průkazem nebo pasem.
  4. Verifikujete svůj bankovní účet, z kterého si na účet brokera budete převádět peníze.
  5. Finanční prostředky se vám načtou do obchodní platformy, většinou během 24h je můžete využít k nákupu akcií.
  6. Zadáte obchodní příkaz, čímž nakoupíte akcie, které pak vidíte ve svém portfoliu.
  7. Inkasujete zisky nebo přijmete ztráty, podle toho kdy akcii prodáte.
  8. Stáhněte si Degiro aplikaci do mobilu, propojte účet a nastavte 2FA bezpečností přihlášení.

Nakupuj když teče krev a rostou úrokové sazby, diverzifikuj!

Ovšem hlavní kouzlo spočívá v ceně nákupu. Kupovat předražené dividendové akcie na ATH, také můžete prodat se ztrátou. Zároveň některé akcie už se na své nové ATH také už nikdy nemusí podívat. Proto diverzifikuji a dávám přednost dlouhodobým titulům, nebo podhodnoceným akciím s potencionální předpovědi budoucího růstu a vývoje. Docela mě baví forma do které investoval Jan Bárta Groupon. To není ale doporučení.

Většina lidí by měla začít s ETF!!! Třeba na začátek ETF Vanguard FTSE All-World UCITS – EUR (VWCE). Potažmo ETF Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO). To je třeba velmi diverzifikovaný investiční produkt, kde získáte podíl na rozvíjejících trzích jak v Číně, v Indii, Brazílii a spoustě dalších zemí s vysokým potenciálem pro růst.

Nejúspěšnější investory, které znám a sleduji, mají rozložený portfolio. Preferuji učit se od investorů, né prodejců, poradců a placených influencerů. Mít portfolio a majetek vsazen all in na jednoho koně je CRAZY pro 99 % populace. 

Pokud tě hodnotové investování a obchodování akcí, opcí a ETF zajímá víc, je dobré si najít svého mentora. Já jich poznal za 10 let v této oblasti více, ale musím říct, že lidsky, osobně mi sedí odborník, trader a investor Rosťa Navrátil. 

Trading mentor Rosťa

Rosťa je původní profesí konstruktér letadel a vysokoškolský učitel. Na burzách aktivně obchoduje od roku 1994 a postupem času se stal “full time” trader. Více o něm se dočteš na www.tradingmentors.cz. v roce 2017 jsme spolu dělali webinář se Rosťou, kde se dělil o příběh své cesty od průzkumníka slepých uliček až po profesionála. Nasměroval tak hodně lidí, čemu se vyvarovat. Rosťa je hodně otevřený, vždy poodhalí strategie, které úspěšně obchoduje, řekne, co si myslí o reálných očekáváních nováčků, zveřejní své výsledky obchodování a poradí, jak můžeš zasadit obchodování do kontextu svého života.

Klidně mu můžeš napsat osobně

Bere si do ročního mentoringu pouze pár vybraných žáků. Ovšem řada známých a přátel dosáhla díky němu fakt krásných výsledků. Když mu řekneš že se známe, třeba vyjde vstříc. Sám se nikde nepropaguje, na rozdíl od nových Youtuber obchodníků, kteří mají jako hlavní byznys prodej kurzů a vyskakují v každé reklamě.

Druhá dostupnější varianta jsou moje konzultace, kor pokud začínáš investovat a neuvažuješ o tradingu. Nebo mi napiš a třeba se spojíme a rád řeknu svůj pohled. Neberte tohle jako investiční doporučení, spíše inspiraci jak investovat do akcií a dozvědět se více. Hlavně budveflow.cz a třeba se potkáme na plavbě na moři! Investování zdar.

 
Tomáš Zdražil

V osmnácti jsem si přečetl Bohatý táta, chudý táta od R. Kiyosakiho, na to začal podnikat. V roce 2015 objevil Bitcoin a založil Investree. Chtěl jsem zpřístupnil informace veřejnosti, propojovat příležitosti a organizovat byznys eventy po světě. Baví mě vanlife, jachting, coliving a minimalismus. Pět let jsem žil na pěti kontinentech a snažím se fungovat jako globální občan, když zrovna nežiji Bali v Brně na přehradě.